Kerroimme aiemmin maltillista radikaaleista, jotka pyrkivät muuttamaan omia organisaatioitaan sisältäkäsin arjen vastarinnan keinoin. Jos maltillisuus tuntuu pliisulta, tarjolla on muitakin keinoja:
"Life’s too short. Push the boundaries, kick up a fuss, organise with friends. Don’t let management push you around! Challenge lazy, overpaid professors, connect with inspiring movements for change, and turn your work places into spaces of joy, hope and rebellion!"
Näillä sanoilla meitä kannustaa kapinaan aktivisti-tutkija Paul Chatterton (Antipode 40, 3, 2008). Hän uskoo vallitsevien normien julkiseen haastamiseen ja radikaaliin koulutukseen. Esimerkkeinä tällaisesta toiminnasta Chatterton kuvaa, kuinka hän kollegoidensa kanssa haastoi oman alansa merkittävän kustantajan Reed Elsevierin julkiseen keskusteluun sen yhteyksistä asekauppaan. Hän kuvailee artikkelissaan myös Leedsin yliopistoon rakentamaansa aktivismin ja sosiaalisen muutoksen maisteriohjelmaa, jonka tavoitteena on kestävyys, reiluus ja tasa-arvo.
Meitä muita Chatterton kehottaa vaatimaan mahdotonta ('Demand the Impossible') seuraavin keinoin:
· Haastamme nykyiset suoritusmittarit ja -arvioinnit ja tuemme kaikille avointa open source –julkaisemista (ks. You treasure what you measure ja Tiedon tulosjohtamista).
· Kehitämme uusia keinoja saattaa tuottamaamme tietoa avoimesti kaikkien saataville ja yhteiskunnan käyttöön (ks. Julkaisemisesta, voitontavoittelusta ja yliopiston tehtävistä).
· Käytämme opetuksessa materiaaleja ja menetelmiä, jotka haastavat toisinajatteluun ja -tekemiseen, sekä purkavat yliopiston ja muun yhteiskunnan välisiä raja-aitoja (ks. Kiperiä kysymyksiä yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta).
· Kehitämme opetusta, joka edistää osallisuutta ja aktivismia (ks. Tällaisiakin tavoitteita ja Aktiivityttö kohtaa opiskelijan).
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti