tiistai 31. joulukuuta 2013

Men jo, ja vihels mennessään

Tutkiskeltuaan aikansa akateemisen työn ehtoja ja käytäntöjä Huippuyliopistossa Tiina Tutkija on vetänyt omat johtopäätöksensä ja lähtenyt. Hän lähti hukattuaan huippuhypetyksen, tiukentuvan managerialismin ja kilpailullisen suorituskeskeisyyden vuoksi työnsä mielekkyyden. Se, mitä Tiina työllänsä halusi saada maailmassa aikaan, ei enää mahtunut Huippuyliopistoon. 

Hänen päätöstään on hämmästelty - eihän täältä noin vain voi lähteä, itse. 
Häntä on syytelty - esimerkiksi luovuttamisesta. 
Häntä on peloteltu – mistä nyt leipä pöytään. 
Häntä on suostuteltu ja painostettu jäämään.
Hänelle on tarjottu myönnytyksiä ja räätälöity tehtäviä.
On häntä kiiteltykin – päällimmäisenä rohkeudesta ja rehellisyydestä. 

Tiinalta jää monta työtehtävää kesken. Useampi huippuartikkelikäsikirjoitus jää keskelle review-prosesseja (who reads them anyway). Aika moni opiskelija jää ilman omistautuvaa ohjaajaansa (sinne vaan koputtelemaan kiireisten kollegoiden oville). Opetettavat kurssit siirtyvät heittopussina tuntiopettajalle jos toisellekin. Muutama toimikunta menettää asiantuntijapanoksensa ja pari kansainvälistä projektia suomalaisedustuksensa. Mutta ajattelu voittaa, koska sille on taas tilaa. 

Myös Huippuyliopistoblogi on tullut tiensä päähän. Irtauduttuaan yliopistoarjesta Tiina jättää tämän niin tutuksi tulleen maailman ja sen käytäntöjen ruotimisen muille. Kiitämme ja kumarramme – erityisesti kaikkia teitä, jotka olette kommentoimalla ja kokemuksia jakamalla osallistuneet blogiin. Blogi jää toki elämään omaa elämäänsä bittiavaruuteen ja herättää toivottavasti keskustelua akateemisesta työstä jatkossakin. 

Huippuyliopistolle toivotamme tulevana vuonna vähemmän maineenrakennusta ja enemmän itseymmärrystä, vähemmän valtapeliä ja enemmän läpinäkyvyyttä, vähemmän kilpailua ja enemmän yhteisöllisyyttä, vähemmän rankingeja ja enemmän sisältöä ja ennen kaikkea vähemmän managerialismia ja enemmän mielekkyyttä. 

Tiina Tutkija

14 kommenttia:

 1. Hyvää jatkoa!
  Kiitokset kaikista näistä kirjoituksista ja ajatuksista.

  VastaaPoista
 2. Kiitos hyvästä blogista!

  VastaaPoista
 3. Suurkiitokset sinulle tästä blogista! Kuulun siihen suureen ryhmään lukijoita, jotka odottivat mielenkiinnolla uusia artikkeleita. Suomalaisesta (yliopisto)kulttuurista usein puuttuu asioiden kriittinen tarkastelu, ja blogisi on tehnyt suuren palveluksen tarjoamalla foorumin yliopistoamme koskevien asioiden tarkasteluun. Uskon myös, että blogisi on saanut useat Aaltolaiset miettiimään yliopistomme tulevaisuutta; ei ainoastaan sen ongelmia, vaan myös keinoja, joilla voimme taistella niitä vastaan.

  On sääli, että kaltaisesi ihmiset lähtevät Allosta. Valitettavasti olen joutunut sanomaan tämän lauseen jo usealle kokeneelle tutkijalle. Tutkijoille, jotka ovat olleet laitostensa tärkeitä pilareita.

  Onnea sinulle uusissa haasteissa.

  VastaaPoista
 4. Kuin myös, kiitos mielenkiintoisesta blogista!

  Tohditko yhtään sanoa, mitä meinaat tehdä jatkossa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos teille kaikille!

   Sen verran tohdin paljastaa, että en mene töihin mihinkään muuhun yliopistoon tai organisaatioon. Työskentelen erään uuden aluevaltauksen parissa, josta toivon mukaan kuullaan myöhemmin lisää toisaalla :-)

   Poista
 5. Hyvää jatkoa!

  Mutta kuka nyt huolehtii yliopiston "tosiasioiden" tiedottamisesta...? ;(
  Virallisesti töissä olevat tiedottajat kun tiedottavat vain virallisesti hyväksyttyjä totuuksia... vähän niin kuin Pohjois-Koreassa.

  VastaaPoista
 6. Johdon ja muiden brändiläisten joukossa varmaan juodaan kuohuviinit lähipäivinä (ellei ole jo juotu) sen kunniaksi, jos tämän blogin päivittelyt nyt loppuvat... ;) ;) ;)

  VastaaPoista
 7. Kiitos ansiokkaasta blogista sekä onnea ja menestystä rehellisiin töihin!

  P.S. luin ensin että "myös huippuyliopisto on tullut tiensä päähän" --- mun automaattinen virheenkorjaus toimii näköjään erinomaisesti :)

  VastaaPoista
 8. Kaikelle on aikansa. Tämä blogi on ollut ansiokkain ja osuvin vastaääni huippuyliopisto -propagandalle. Hyvää jatkoa! Jatketaan maailman parantamista yliopiston ulkopuolelta.

  VastaaPoista
 9. Eräs 9.1. kirjoitettu kommentti oli jostain syystä ohjautunut roskapostilaatikoon ja kun juuri äsken sen huomasin ja olin sitä julkaisemassa onnistuin painamaan väärää nappia ja poistamaan sen. Pahoittelen kovasti! (Jos kirjoittaja haluaa laittaa sen uudestaan, niin kiitän ja lupaan painaa oikeaa nappia :-)

  VastaaPoista
 10. Kiitoksia Tiina tästä blogista.

  Tänään huiputusyliopisto julkisti hyvin nokialaiseen tapaansa palvelu-toimintojen yt-neuvotteluista juuri pääsiäisen alla. Toivoa vain sopii, että nyt karsitaan lopultakin sieltä huipulta niitä pakolaisia, joiden osaaminen on vienyt tätä laivaa tiukasti karille...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä taas veikkaan, että näistäkin "palvelijoista" lähtijöitä ovat pääasiassa sihteerit ja muut "oikeita hallinto/tukipalvelutöitä" tekevät henkilöt hierarkian alapäästä. Heistä, mistä on meille muille ihan oikeastikin hyötyä, kun he hoitavat tehtäviä, joita heidän tulisikin hoitaa ja joissa he ovat oman työnsä asiantuntijoita.

   Heidän työnsä sitten "ulkoistetaan" opetus- ja tutkimushenkilökunnalle todennäköisesti huonosti toimivien, kuitenkin kalliilla hankittujen it-palveluiden avulla ja palkoista säästyneet rahat sijoitetaan johdon bonareihin...

   Valitettavasti. Miksi vaahtopäiden linja nyt yhtäkkiä muuttuisi... ?

   Poista
 11. Luin tätä blogia vasta äskettäin. Harkittua läpivalaisua "huippuyliopistomaailman" arkeen. Todella sääli että Tiina Tutkija on lähtenyt.

  Yliopistourani itse aloitin TKK:ssa 1968 ja jäin viime vuonna Aalto-yliopistosta eläkkeelle.

  Tuula Teeren kausi on tuottanut erittäin paljon pettymyksiä ja kärsimystä suurelle joukolle ihmisiä, sellaisille jotka ihan oikeasti ovat tai olivat omistautuneita yliopistotyölle. Hyville ihmisille. Kirjoituksistasi päätellen olet Tiina tällainen.

  En yritäkään ryhtyä analysoimaan mitä kaikkea Aallossa on rikottu ja tehty väärin Tuula Teeren valtakaudella.

  Hävitys on suuri. Oma toivoni Fenix-linnun nousuun tuhkasta on tässä yhteydessä kyllä haihtunut. Tuula lupailee julkisuudessa nostavansa tulokset nousuun. Sen voin uskoa. Sodan hävitykset ovat useasti luoneet uuden nousukauden. Ja mittaajat osanneet mitata menestyksen aina raunioitten tasolta, ei edellisen olotilan suhteen. Niinhän tulokset näyttävät paremmilta. Näen jo suurilla otsikoituna päivälehtiemme ykkössivuilla "Aalto-yliopisto marssii tieteen eturintamaan. Shanghain listalla päästiin sijalle 472."

  Eniten hämmästyttää Aalto-yliopiston hallituksen äänettömyys, jota voisi kutsua piittaamattomuudeksi. Yritysmaailmassa vallitsee laki, jonka mukaan toimitusjohtaja nauttii hallituksen luottamusta. Jos ei nauti, toimitusjohtaja erotetaan/eroaa. Kun Aallon hallituksessa on valtakunnan parasta yritysjohtajakokemusta mukana, täytyy olla niin että jostain se on saanut ne hyvät uutiset jotka panevat uskomaan häämöttävään menestykseen. Kyllä tämä tieto olisi ollut syytä saattaa koko Aalto-yhteisön tietoon. - Yrityksissä tosin tieto tulee yritysjohdolta, jonka halu paljastaa totuutta on joskus kyseenalainen.

  Aallon hallituksen valittua Tuula Teeren rehtoriksi, odotukset olivat korkealla. Televisioidussa hallituksen tiedotustilaisuudessa 2009 juuri valittu rehtori esiintyi mielestäni rohkeasti, fiksusti ja ainakin olin täysin myyty, hurmaantunut. Mikä löytö! Seuraavana päivänä tapasin Etelärannassa kaksi KTH:n insinööritieteiden professoria. He onnittelivat meitä, Aalto-yliopistoa, uudesta rehtoristamme - Teerihän toimi KTH:n vararehtorina. Onnistuin kuitenkin kysymään minkälainen hän tulee olemaan johtajana. Molemmat kolleegani olivat aika vaivautuneita. Vastaus tapaili ajatuksia ... etevä omalla alallaan, erittäin kapea tiedekäsitys, ... , insinöörialoille tiedossa vaikeuksia. Olin ällikällä lyöty. Ymmärsin onnittelut. Nyt ymmärrän mitä nuo kolleegani tarkoittivat vaikeuksilla.

  Näissä yliopistoasioissa pätee Oiva Ketoselta lukemani viisaus. Arvokkaiden asioiden särkeminen sujuu nopeasti. Niiden korjaaminen vaatii moninkertaisen ajan. Siksi yliopistoilla ja hengenahjoilla ei pidä leikkiä, vaikka leikkimielisiä on kyllä aina liikkeellä.

  Vielä ei näytä olevan jälleenrakennuksen aika.

  VastaaPoista