lauantai 14. syyskuuta 2013

Liisa Akatemian Ihmemaassa

Oletko joskus kokenut joutuneesi yliopiston sijaan keskelle omituista ja alati vaihtuvilla pelisäännöillä pelattavaa korttipeliä? Mukaillen Liisan seikkailuja ihmemaassa (Lewis Carroll, 1865) Hanna Timonen (2013) kuvailee absurdein sanankääntein juuri tällaista todellisuutta: ”Pudotessaan kaninkolosta alas ihmemaahan kiltti tyttö ei todellakaan tiennyt, mikä häntä siellä odotti. Kummastusta aiheuttivat niin kuninkaat ja kuningattaret, monenlaiset omituiset eläimet, edestakaisin juoksentelevat korttisotilaat, kuin kummalliset teeseurueetkin, joissa vaihdettiin alituiseen paikkaa.” 

Vilkaisu ihmemaan outoon, vääristävään peiliin “vääntää kasvomme outoon irvistykseen, mutta paljastaa samalla meille asioiden todellisen laidan”, kuvaa Timonen. Käytävillä viipottava uutukaisen valkoinen virka-assistentti manailee “Oi minun turkkiani, oi minun tassujani, voi jänön viiksiä! Hän pistää minut juoksemaan paikasta toiseen, laitoskokoukseen sihteeriksi ja lautakuntien lautakuntaan! Opetusohjelman uudistusta pitää valmistella! Ja tutkimushankekin on päällä! Jos en tässä pärjää niin hän antaa mestata minut, niin totta kuin hännäntöppö on hännäntöppö. Oi, oi, oi!” Valkoinen Kuningatar puolestaan lupaa ihmemaan kiltille tytölle kamarineidon paikan: “Ilomielin otan sinut! Opetusta neljä kurssia vuodessa ja yksi shokkihoitorahoitteinen kehittämishanke!” Herttakuningas ja Herttakuningatar ovat armottomampia: “Aivan väärät menetelmät ja aivan väärä teoriakin! Minähän käskin tehdä tämän toisin! Miten tästä saa yhtäkään huippulehtijulkaisua, sanos se!” 

Kaikessa nurinkurisuudessaan niin kovin osuvalla tarinallaan Timonen kutsuu pohtimaan, kuinka kasvaa itse suuremmaksi kuin se absurdi korttipeli, johon on lähes huomaamattaan sitoutunut. Uskaltaisitko jopa “talloa kortit maahan ja näyttää kieltä perään”

Koko jutun löydät täältä (s. 39-57). 

Timonen, Hanna (2013). Kiltin tytöt seikkailut akatemian ihmemaassa. Teoksessa Räsänen, K. (toim.) Tutkija kasvaa ja kehittyy. Aalto-yliopiston julkaisusarja Kauppa + Talous 4/2013.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti